content top
Bedrijfsovername ook lonend voor ZZP-er

Bedrijfsovername ook lonend voor ZZP-er

Het aantal ZZP’ers is in 2015 flink toegenomen. Het aantal startende ZZP’ers groeide de eerste helft van 2015 met ruim 61.000, oftewel 2,4%. Dat is meer dan de gemiddelde toename van het aantal bedrijven dat met 0,6% toenam. De keuze om voor jezelf te beginnen kan gemaakt zijn vanuit een noodgedwongen situatie omdat werk momenteel moeilijk te vinden is binnen een bepaald vakgebied. Maar voor die ZZP’ers die echt ondernemer willen worden, is een bedrijfsovername het overwegen waard.

Minder risico

Voor ZZP’er die graag willen groeien maar zo min mogelijk ondernemersrisico willen nemen kan de optie om een bedrijf te kopen interessant zijn. Dit lijkt risicovol, maar uit studie door de Hogeschool Utrecht in samenwerking met de KvK blijkt dat het overnemen van een bedrijf juist minder risicovol is dan het starten van een eigen bedrijf.

Tweederde van de mensen die een bedrijf hebben overgenomen is zo succesvol dat ze omzetstijging realiseren, het klantenbestand weten te vergroten en de winstgevendheid verbeteren. 95% van bedrijven die overgenomen zijn bestaan na 5 jaar nog steeds terwijl 50% van de startende ondernemingen dan al is afgehaakt.

Markt

Het aanbod aan bedrijven dat op zoek gaat naar een opvolger zal de komende jaren verzesvoudigen. Bijna driekwart van de eigenaren van familiebedrijven denkt na over de verkoop van zijn bedrijf. Er komt dus genoeg keuze op de markt voor de toekomstige ondernemer of ZZP-er die over een bedrijfsovername aan het denken is.

Tips

Voor zowel de koper als de verkoper van een bedrijf is het van belang om een expert in te schakelen. Iemand met een groot en relevant netwerk heeft daarbij de voorkeur. De markt is onoverzichtelijk en een specialist in die markt is onmisbaar. Ook omdat het vaak een grote eenmalige beslissing is die genomen wordt. Daarnaast duurt een overnametraject over het algemeen tussen de 6 en 24 maanden. Een lange periode wanneer daar geen inkomsten tegenover staan. Zorg dus dat je inkomsten behoudt of dat je een langere periode kunt overbruggen.