content top
Beurs trekt markt voor overnames scheef

Beurs trekt markt voor overnames scheef

Door de turbulentie op de beurzen is het tegenwoordig behoorlijk stil op de markt voor fusies en overnames. Ook beursgangen zijn nauwelijks meer aan de orde wegens nervositeit op de markten. Daarmee is het contrast met de eerste helft van het jaar groot.

Recordjaar

In de eerste 6 maanden waren er volop fusies en overnames. Ook waagden relatief veel bedrijven de stap naar de beurs. Gekeken naar de omvang van die deals, was de wereldwijde markt voor fusies en overnames zelfs op weg naar een recordjaar. Maar nu is het stil. Hoewel er natuurlijk nog steeds achter gesloten deuren wordt gesleuteld  aan overnames, worden er vrijwel geen nieuwe plannen naar buiten gebracht.

Op zoek naar evenwicht

Gedaalde koersen maken overnameplannen lastiger. Voor kopers is het duurder om kapitaal op te halen om een overname te financieren en voor een verkopend bedrijf zijn de lagere biedingen natuurlijk geen pretje. Zij zien dus vaker af van de verkoop of wachten betere tijden af. Partijen zullen elkaar weer moeten vinden maar dat is mede afhankelijk van hoe snel de rust terugkeert op de beurs.

beurs

Lichtpuntje

Ook maken oplopende kapitaaleisen mkb-leningen voor banken minder interessant dan vroeger, waardoor er minder financiële middelen voor handen zijn. Maar partijen als het Duitse internetbedrijf Zencap springt in op dat gat. Financiering aan kleine en middelgrote bedrijven in Europa kunnen hierdoor een nieuwe impuls krijgen waardoor wellicht ook de markt voor overnames vlot aangetrokken wordt.