content top
De 3 gouden tips voor scheidende ondernemers

De 3 gouden tips voor scheidende ondernemers

echtscheidingU hebt samen met uw man of vrouw een onderneming en u gaat scheiden. Wat moet er gebeuren om voor u beide de beste oplossing te vinden? Aan welke financiële en belastingtechnische aspecten moet u denken? Wie gaat het bedrijf voortzetten? Allemaal vragen waarop de gemiddelde ondernemer meestal niet de antwoorden paraat heeft.

Wij geven u de 3 gouden tips om uw echtscheiding zo goed mogelijk af te wikkelen.

  1. Neem beiden een eigen gespecialiseerde advocaat in de arm
    Hoe goed de verhouding ook is tussen u en uw partner, een scheiding brengt ongekende emoties met zich mee, zeker als er mogelijk veel geld op het spel staat. De advocaten zullen ieders eigen belangen behartigen en in overleg tot de beste oplossing voor u beiden komen .
  2. Schakel een fiscalist of accountant in
    Welke oplossing er ook gevonden wordt voor de gezamenlijke onderneming, de belastingdienst kijkt altijd mee over uw schouder. Overleg met de fiscalist of accountant wat voor u beiden en de onderneming belastingtechnisch de beste oplossing is. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van eventuele alimentatie voor de komende jaren. Dit kan u nu en de komende jaren veel geld besparen.
  3. Doe een beroep op een echtscheidingsmakelaar
    Een echtscheidingsmakelaar of mediator echtscheiding helpt u beiden om de echtscheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hij of zij neemt u veel werk uit handen, zoals het opstellen van een ouderschapsplan (indien er kinderen zijn ), het opstellen van het echtscheidingsconvenant (waarin beschreven staat wie wat krijgt na de scheiding) en het indienen van het officiële scheidingsverzoek bij de rechter. Hiervoor zal de mediator echtscheiding meestal gebruik maken van een eigen advocaat.

De kosten die u maakt voor de genoemde adviseurs zijn volledig aftrekbaar van de belasting, mits de adviseurs worden ingehuurd voor het verdelen van de onderneming. Deze kosten kunnen het best betaald worden door degene die de onderneming voortzet, om problemen met de Belastingdienst voor te zijn.