content top
Je bedrijf als pensioen: de realiteit telt

Je bedrijf als pensioen: de realiteit telt

Veel ondernemers gaan er vaak van uit dat de verkoop van hun bedrijf later genoeg inkomen oplevert om als pensioenvoorziening te kunnen gebruiken. Maar is dat wel zo verstandig? Wellicht overleeft het bedrijf het niet zo lang of is het vinden van een koper veel moeilijker dan gedacht. Om je toekomstplannen op feiten te baseren is het belangrijk om die vragen te stellen die je een realistisch beeld geven van de werkelijkheid en de mogelijkheden.

Wat hebben andere overnames in je branche opgeleverd? En heeft die verkoper lang moeten zoeken naar een geschikte koper? Als je een koper hebt gevonden dan is het de vraag of het je ook genoeg op gaat leveren. Eigen verwachtingen kunnen flink verschillen met de werkelijkheid. De zogeheten goodwill – de goede naam van het bedrijf – wordt tevens door de koper bepaalt en die zou tegen kunnen vallen. Zaak dus om zo vroeg mogelijk zaken zeker te stellen.

Het is aan te raden om niet volledig afhankelijk te zijn van de verkoop van het bedrijf. Er zijn verschillende andere mogelijkheden om  je pensioen veilig te stellen. Je kunt fiscaal voordelig sparen voor een aanvullend pensioen via een lijfrenteverzekering of bankspaarproduct. Deze spaarproducten zijn speciaal voor het opbouwen van een extra pensioen.

1. Banksparen

Een bankspaarrekening is een geblokkeerde rekening waar tussentijds geen geld opgenomen kan worden.  De lage kosten maken banksparen echter extra interessant. De inleg is in de opbouwfase namelijk binnen de fiscale ruimte aftrekbaar van het belastbare inkomen. Er wordt bij banksparen dus belastingvriendelijk vermogen opgebouwd. Er wordt niet in een keer uitgekeerd maar men krijgt een periodieke uitkering.

2. Lijfrente

Ook met een lijfrente kun je op een fiscaal voordelige manier een kapitaal opbouwen voor je oude dag. Een lijfrente is een pensioenregeling die afgesloten wordt bij een verzekeringsmaatschappij waarbij er om bepaalde periode een bepaald bedrag gestort wordt. Mocht je over een groter bedrag willen beschikken wat je in één keer wilt storten – de koopsom – dan is dat ook mogelijk. Er kan worden gekozen uit sparen, beleggen of een mix daarvan. Het is vervolgens de verzekeraar die de bijdragen belegt, waarna op een overeengekomen moment het opgebouwde kapitaal zal worden uitgekeerd.

lijfrente

3. Extern pensioen

Door het eigen vermogen naar privé te halen kan een deel van het kapitaal van het bedrijf gebruikt worden voor het pensioen. Veel ondernemers zien hun eigen bedrijf als spaarpot voor later. Maar aangezien het kapitaal in de zaak zit en niet in een pensioenpolis betekend dit een extra risico. Het bedrijf zou minder waard kunnen zijn dan gedacht of zelfs failliet kunnen gaan. Verstandig is dan ook om goed te onderzoeken wat de overnamemarkt doet en extern pensioen op te bouwen door middel van bijvoorbeeld een lijfrente of via bank sparen. Zo worden de touwtjes stevig in eigen handen gehouden.